14 December 2017

Datang Awal Pagi

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB

Para pelanggan boleh berkunjung seawal jam 8 pagi kerana cuaca masih teduh dan nyaman. Para usahawan kami sedia menyambut anda semua dengan senyuman mesra.

Konsultasi produk juga diadakan di tapak niaga.

Harus diingat bukan setiap minggu mereka akan ada dan akan bertukar-tukar. Pastikan anda memperolehi nombor telefon mereka dan mereka sebolehnya akan memastikan kehadiran bagi bermesra dengan pelanggan secara berdepan dan membina kepercayaan pelanggan melalui kehadiran mereka di sini.

Jom jumpa pada 15-17 Disember 2017 di sebelah Medan Selera Pasar Peladang, Skudai, Johor.

Jom!!


13 December 2017

Ekonomi Buat Ibu Buntu

Teks : Rasidah Othman

Ekonomi masa kini, pedihnya mendengar keluhan demi keluhan.

Kak Seed berada dekat dengan usahawan wanita, yang rapat dan selalu bertanya pendapat, pasti akan ada terselit keluhan. Mengeluh, susahnya kehidupan sekarang. Makan anak-anak terpaksa disekat-sekat, apatah lagi mainan. Suami sahaja bekerja kadang tidak dapat memyimpan, sikit-sikit bantu ibu ayah di kampung. Kadang bagi semakin kurang, kadang bagi lebih, tak tetap.

Sedih lagi, ada juga yang duduk sahaja di rumah, katanya tiada bajet untuk berjalan bersama anak-anak sepanjang cuti sekolah tahun ni. Bila bercuti, fikir duit minyak, tol dan tempat penginapan, ditambah lagi kos untuk makan anak beranak.

Kadang kos bercuti dua hari, bagaikan belanja isi rumah untuk dua minggu. Kira-kira terus tak jadi nak pergi bercuti.

Kesian, sedih pula bila lihat anak-anak.

Ok, pendapat Kak Seed, ada banyak cara untuk kita rasa seronok. Cipta keseronokan, bukan hanya dengan bercuti bersama.

Cipta AKTIVITI KELUARGA, aktiviti yang menjimatkan yang boleh dilakukan di rumah atau pun diselitar kawasan tempat tinggal.

Yang penting, satu keluarga bersama melakukan aktiviti dengan gembira.

Jom, CIPTA KERIANGAN BERSAMA.

Boleh komen, antara aktiviti sahabat bersama anak-anak yang tidak memgeluarkan banyak duit. Kita bantu ibu-ibu yang buntu. komen tau!


10 December 2017

Membina Impian

Teks : Rasidah Othman

Kadangkala saja tunggu sampai peniaga habis kemas.

Satu masa berkata seorang peniaga yang agak susah buka dan tutup khemah berniaga jalanan. Bukan mengeluh, hanya memberitahu kepada saya.

Balas kepadanya..

"Pengalaman perit ini akan jadi sangat manis apabila Tuan sudah memiliki restoren besar 2 tingkat dengan 30 pekerja di mana Tuan mempunyai tapak letak Mercedes Tuan nanti. Cerita ini sangat menarik. Saya doakan Tuan"

Senyum terus dan ligat dia mengemas. Seolah esok dia 'sedang' membina impian itu.

Dorongan sesama sendiri itu lebih berharga.


8 December 2017

Ulasan Kelas Asas Blog ABDR

Teks : Rasidah Othman

Assalamualaikum dan selamat petang.

Suka nak khabarkan, hari ini Kak Seed berjaya menyelesaikan tugasan 44 entri. Tugasan selsesai setelah berjaya fokus pada satu-satu label yang mampu menarik minat pembaca nanti. InsyaAllah.

Jujur Kak Seed nyatakan, kekangan masa adalah masalah utama bagi Kak Seed untuk selesaikan tugasan yang diberi. Tetapi berkat desakan dan dorongan serta teknik-teknik yang diberikan oleh Puan Masayu Ahmad untuk memudahkan setiap peserta menyelesaikan tugasan masing-masing sangat membantu memudahkan urusan Kak Seed.

Tugasan setiap peserta yang berjaya melepasi setiap entri juga Kak Seed jadikan satu cabaran sebagai dorongan untuk membuktikan yang Kak Seed juga mampu lakukan seperti mereka.

Bergerak dalam satu kumpulan, bagaikan sokongan untuk diri. Kita tidak bergerak keseorangan, ada lagi wanita-wanita yang mempunyai masalah yang lebih besar berjaya juga lakukan latihan dan tugasan.

Setiap kali bersuara, Puan Masayu selalu ingatkan, latihan 44 entri selama 20 hari adalah langkah permulaan awal bagi melatih diri untuk menulis dengan lebih baik. Tulis dan terus tulis setiap aktiviti di buku  nota dan kemudian tulis kembali di blog apabila ada masa lapang.

Kak Seed menggunakan teknik, kemaskini aktiviti di facebook, dan pindahkan ke blog dengan applikasi Blogaway android version. Lebih mudah apabila semuanya dihujung jari.

Nyata sekali, hari-hari Kak Seed adalah bersama usahawan BukakbonetJB. Jadi catatan Kak Sees banyak tertumpu pada soalan mereka, cerita mereka juga cabaran mereka.

Kak Seed dan Bukakbonet. Sungguh sangat terharu bila, tugasan ABDR ini berjaya menjadikan Kak Seed lebih fokus dalam usaha bersama Bukakbonet.

Terima Kasih Puan Masayu Ahmad diatas usaha Kelas Blog ABDR.

Dari wanita untuk wanita💋💋


Bersungguh

KISAH TEKNIK CLOSING SALES BERJAYA ATAS PERBALAHAN SUAMI ISTERI:

Wanita itu tidak mahu guna ekzos itu. Bising! macam orang muda!

Sedangkan suami nak juga beli. Kereta VIVA. Lalu saya bertanyakan apakah Puan guna setiap hari? Pekerjaan Puan apa?

Saya fokus kepada PUNCA PENYELESAIAN. Sayea banyakkan berbual dengan isterinya.

Beliau guru dan nanti malu masuk sekolah sebab bising. Saya lihat si suami masih memegang ekzos itu dan saya biarkan. Saya tak perlu fokus kepada suami.

Lalu saya gunakan beberapa teknik:
............................................................

+ Bayangan realiti dan memiliki: bawa ekzos dan minta tunjukkan keretanya. Lalu saya letakkan ekzos di tempat ekzos dan minta dia bayangkan ke'henseman' itu. "Wow.cantik!", kata suami.

+ Selesaikan masalah isteri : Saya lihat tong tengah standard. Lalu saya katakan padanya.

" Saya jual 5 zigen ekzos ini RM50 saja. Di mana harga luar boleh cecah ratusan. PUAN dan TUAN (saya sebut Puan dulu) sudah jimat. Tinggal tambah beli silencer (penyerap bunyi) yang biasa di kedai potong dan bunyinya akan senyap. "

+ Saya tambah lagi.

" Penggunaan ekzos sebegini dapat melancarkan pergerakan dan straight piping akan dapat mengelakkan tersumbat ". Saya berikan banyak kelebihan menggunakan ekzos sebegini.

Saya juga berikan cadangan bengkel sesuai yang murah dan berdekatan kawasan perumahannya.
......................................
Sebenarnya jika saya duduk saja di booth dan tidak bersungguh memberikan bantuan penerangan kepada pelanggan yang percentage pembelian 50-50 itu..saya akan kalah.

Saya lebihkan SERVIS dan KONSULTASI. Akhirnya ekzos itu berjaya dijual dan saya dapatkan suratkhabar lama untuk alas ekzos di bahagian simpanan bonet belakang.

+ Tahu siapa mempunyai KUASA BELI
+ Kenalpasti apa masalah yang mesti diselesaikan
+ Bersungguh membantu
+ Berikan bayangan memiliki
+ Nyatakan kelebihan
+ Berikan perbandingan keuntungan (Dia cikgu Matematik dan dia WANITA!)
+ Tambahnilai ( Suratkhabar alas ekzos )

Semoga bermanfaat kepada yang mahu tahu.


Kau dan Aku

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB

Moment sebegini biasa ada di CbsPeladang.
Pengorbanan atau kegembiraan, mereka sahaja yang merasainya.
.
Seronok, bila rakan bukan dari kalangan jiran mahupun saudara mara terdekat.

Mereka berkawan, berkongsi mainan dan pengalaman yang sama. Tertolak, tertumbuk itu perkara biasa. Tapi taka da pun ibu ayah yang berkecil hati. Masing-masing faham, moment kegembiraan dan kehidupan anak-anak begitulah. Belajar kehidupan di tapak niaga.

Belajar bersabar dan berkawan dengan kasih sayang sesama usahawan.

Sungguh...ini rare!


Ini CbsPeladang

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB

Ini di CbsPeladang.
Berniaga jalanan santai, biasanya peniaga diserbu pelanggan secara berperingkat.

sedikit-sedikit, tetapi kerap.

Bermula jam 8 pagi sehingga jan 12 tengahari.
Tetapi ada diantara mereka sudah berada di sini seawal jam 6.30 pagi, sesuaikan kehadiran pelanggan yang ke pasar diawal pagi.

S A L U T E perjuangan mereka.


7 December 2017

Ini Padi Mahsuri Night Bazar


Teks : Rasidah Othman
Gambar :Bukakbonet JB

Ini di Padi Mahsuri Night Bazar satu-satunya tapak niaga harian dibawah pengurusan Bukakbonet JB.

Bazar ini hasil usaha kerjasam anjuran KRT Padi Mahsuri, Bandar Baru Uda yang dikendalikan sepenuhnya oleh Tim Pengurusan Tapak Niaga Bukakbonet JB.

Tim Pengurusan Tapak Bukakbonet JB diketuai oleh Kak Seed sendiri dengan penasihat kekal Tuan Mohd Noor Azam b Ateh, Pengasas BukakbonetJb.

Tim Pengurusan Tapak niaga di kuatkan lagi oleh tim pemasaran dan tim jualan, masing-masing dipegang oleh 4 orang kakitangan tetap beroperasi secara online dari rumah. Tim ini dibantu oleh seorang crew tetap Padi Mahsuri Night Bazar dan anggota jualan bebas yang menjalankan tugas dari tapak ke tapak.

Susah ke nak berkerjaya bersama Bukakbonet JB?
Tidak, kami hanya perlukan komitment dan pengorbanan masa tidur anda, kerana masa kerja adalah bebas dan mesti hadir mesyuarat bebas yang biasanya diadakan bila-bila masa sahaja.

Jom ke Padi Mahsuri Night Bazar, menjamu selera bersama tim kami.


5 December 2017

Terus Belajar

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB

Fuza buat promosi produk terbaru. Hari-hari post ke FB personal. Gigih.

Tapi bila Fuza buka kedai, orang tak ramai datang singgah. Fuza pelik sampai tuduh peniaga lain dengki kedai dia.

Sekali bila dia cek semula, post iklan FB nya hanya 5-6 orang like. 3 orang komen. Itupun dari kalangan saudara dan orang luar negeri.

Fuza mula kumpulkan FB pelanggan yang suka produknya. Dia buat kajian. Dia kenalpasti pelanggan yang dalam sasaran. Lalu dia add friend.

Cara post di FB juga berubah. Fuza tidak banyak iklan menjual. Dia banyak kongsi kelebihan produk, testimoni secara video, tips dan sesekali macam bercerita. Fuza rasa seronok sebab tambahan like dari follower dan dari situ Fuza kategorikan mereka dan hantar mesej.

Sekarang Fuza lagi suka berniaga dengan ilmu.


Pengurusan Kos

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJb

Yaya selalu ke restoren itu. Makanannya sangat murah. Pelik sebab harga barang makin naik tapi restoren itu boleh kekalkan harga.

Apa yang dia perasan, lauk di restoren itu pelbagai. Jika ayam, ada 5 jenis lauk. Ayam masak merah, ayam kicap, ayam kari dan sebagainya. Ada juga jualan nasi ayam. Memang meriah. Jika ikan kembung begitu juga. Pelbagai lauk daripada ikan kembung.

Setelah dikaji itulah punca harga dapat direndahkan. Pengusaha membeli borong ayam dengan banyak dan harga dapat lebih rendah. Kemudian kepelbagaian jenis menu dapat dibuat. Pecahan itu beri kelebihan kepada pelanggan.

Itu rahsianya. Ilmu pengurusan kos.

Siapa baru tahu?


Tugasan Tim Pemasaran

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB

Kami di BUKAKBONETJB sering melakukan pendekatan berbeza bagi memberikan perkongsian ilmu jalanan.

Samada secara post ayat, storytelling, iklan, poster, infografik, lower banner dan yang terbaru video konten.

Yang berniaga dapat rasa, yang belum berniaga dapat juga tempias. Terima kasih tim pemasaran kami yang selalu mengemaskini informasi ini.


4 December 2017

Jom berbukakbonet

Bagi yang baru nak berniaga, jangan fikir matematik niaga itu semudah hembus nafas saja.

Kita minat barang itu atau RASA orang suka, maka kita niaga juga.

Modal satu barang RM1, jual RM5 maka untung RM4. Ini juga kiraan yang bisa buat kita pitam hujung bulan.

Contoh jika berniaga Car Boot Sale RM10.

RM10 adalah caj tapak bagi urusan sewaan pemilik, lesen kelompok, promosi, pekerja pembersihan dan pengurusan dibayar kepada penganjur.

Abu niaga secara Car Boot Sale RM10.
.
Kos lain:
Duit minyak pergi/balik RM5.
Makan RM10
--- Maka kos upah, Abu anggap sebagai gaji RM15 sekali niaga.

Jumlah kos RM25 (RM10 duit tapak+RM15 upah)

Kos ini mesti dimasukkan dalam kiraan nanti.
...............
Hasil jualan RM200
Kos barang RM50
Untung kasar RM150

Untung kasar (RM150) - kos asas (RM25)
= Untung bersih RM125 untuk hari itu.


Promosi Lagi?

Sebuah Car Wash mahu adakan PROMOSI sempena pembukaan cawangan di Gelang Patah. Pemilik memasang strategi.

100 pelanggan pertama akan dapat PERCUMA CUCIAN.
( 1 nilai cucian RM10, maka kos promosi adalah RM1,000)

Setiap pelanggan (100 orang tadi) perlu mendaftar kad keahlian dengan harga RM50 (Dapat free gift sekali) dan selepas itu setiap cucian, akan dapat diskaun RM1.00. Jadi hanya perlu bayar RM9.00.

100xRM50 = RM5,000
RM5,000-RM1,000 (kos promosi) = RM4,000

Katalah daripada 100 itu, 80 orang akan datang semula setiap 2 minggu sekali untuk cucian bernilai RM9.00 sekali cuci.

Maka setiap bulan 80 orang pasti akan mencuci belum dikira keuntungan daripada WALK IN customer.


Promosi?

BELAJAR TENTANG 'PROMOSI':

Maksud PROMOSI adalah pengiklanan produk, servis, jenama bagi agar sampai kepada pelanggan sasaran yang dikehendaki.

Tujuan :
+ Menyebarkan sesuatu yang baru
+ Meningkatkan jualan dan membuka permintaan
+ Mengukuhkan jenama

Ia mesti merangkumi Produk, Tempat, Alat Pemasaran & Harga.

Promosi BUKAN menjual. Ia adalah bertujuan menerangkan kelebihan dan keunikan berbanding produk/servis orang lain.

3 kaedah:
+ Fizikal - promosi di booth, bazar, car boot sale, kedai
+ Tradisional - Suratkhabar, banner, bunting, flyer, kad bisnes
+ Digital - Instagram, facebook, Instagram, Landing page, Website, Wechat, Whatsap, Email dan banyak lagi

Teknik:
+ Jualan peribadi - Jualan terus secara face to face
+ Pengiklanan - Secara tradisional atau digital
+ Promosi jualan - Sampel, peraduan, loss leader, flanking, kupon, cabutan bertuah
+ Pemasaran terus - Flyer, website, facebook, poster, cold calls.

Lakukan promosi dengan kaedah yang betul dan pastikan pelanggan sasaran TAHU tentang usaha kita itu. Jika tidak ianya sia-sia.


3 December 2017

Kisah 1 BERTAHAN

Teks : Rasidah Othman

Sewaktu klinik itu dibuka di kawasan baru, penduduk berasa bertuah kerana kemudahan itu. Walau jiran sebelah belum ada.

Berbulan juga klinik itu bertahan. Klinik swastalah katakan. Harga mungkin agak tinggi berbanding klinik kerajaan. Namun sesuailah dengan kawasan elit di situ.

Tapi satu masa, klinik itu tutup. Papan tanda juga tiada. Sebulan selepas itu kedai lain sudah mula ada. Bermula kedai runcit, dobi dan terbaru pasaraya kecil.

Penduduk sudah mula berlegar di kawasan kedai itu. Dengan kedai makan yang baru dibuka. Ia amat meriah.

Klinik itu mahu sewa semula apabila melihat sudah meriah dan ramai. Namun akhirnya terpaksa menolak kerana harga sudah naik. Pengurusan klinik rasa ralat kerana tidak menyimpan modal lebih panjang untuk bertahan dan kini terpaksa mencari kawasan baru dan bermulalah semula pemasaran mereka mendapatkan pelanggan.


2 December 2017

Pecahan dan Gandakan Pendapatan

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJb

Saya sering diingatkan, untuk dorong usahawan yang berniaga di platform niaga bersama untuk GANDAKAN SUMBER PENDAPATAN.

Sebagai contoh di Padi Mahsuri Night Bazar, kami menggalakkan konsep 3 serangkai:

+ Jualan secara retail
+ Jualan secara kolaborasi
+ Jualan secara online

Mengharapkan pelanggan datang selepas susun barang adalah satu kaedah biasa saja. Kita mahu jadi luar biasa!

Penganjur memang kena tarik pelanggan datang dengan pengisian hiburan DJ, kawasan menjamu selera dan branding. Namun tugasan menarik sejumlah pelanggan (funnel) untuk ditapis dan membeli di booth sendiri adalah kreativiti dan usaha pendiri bisnes itu sendiri.

Maka apabila masing-masing tahu tanggungjawab sebenar mereka, kerjasama itu akan jadi sangat bagus dan ekosistem akan berkembang.


Mencuba

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB

Apakah maksud MENCUBA dalam bisnes?

Apa jua perkara pertama dalam bisnes memang takut untuk kita tempuh. Bagus rasa takut itu kerana kita lebih berhati-hati. Perasaan itu akan membuatkan kita peka.

Proses ini dipanggil validasi. Cuba untuk berniaga lempeng rojak. Cubalah dengan berstrategi.

+ Buat dalam kuantiti sedikit
+ Tanya feedback pelanggan
+ Lakukan pemasaran kepada random target
+ Retargetting kepada pelanggan khusus
+ Simpan data dan lihat selalu
+ Buat analisis penerimaan pelanggan
+ Laksanakan jika betul dan waktu itu spend sehabisnya.

Elakkan:

+ Takut melampau tapi belum apa-apa sudah meminjam
+ Berniaga sekali sekala
+ Tiada simpanan data pelanggan dan respon
+ Kurang promosi untuk hebahan mendapatkan respon
+ Cepat putus asa sebelum ada pelan pemasaran sebenar merubah strategi.

CUBALAH JIKA KITA TAHU APA YANG KITA MAHU.


1 December 2017

SERVIS HASILKAN VIDEO KONTEN

Teks : Rasidah Othman
video : Seed Rasidah Othman

✔️ Mahu tingkatkan 'awareness' bisnes anda?
✔️ Mahu gandakan jualan?
✔️ Mahu orang suka dan kenal bisnes anda?

Video Content menjadi viral dan trend sekarang ini.

Mahu kami buatkan untuk anda?

Bukan RM100!
Bukan RM80!
.
.
Tetapi hanya dari RM50 sahaja!
.
Komen 'Saya Mahu' di bawah untuk mendapatkan harga RM50 sahaja.
.
****************
IKUT PANDUAN INI
****************
.
1. Share post ini ke wall anda
2. Komen 'Saya Mahu'
.
Dan anda layak mendapat harga promosi RM50 ini hingga jam 12 tengah malam esok sahaja.

Video Konten daripada BUKAKBONETJB.


Bicara Usahawan 1

Dalam menghasilkan lagu yang juara dan menjadi legend, suara saja tidak cukup. Mesti komposer dan penulis lirik yang bagus. Itu belum cukup.

Jenama artis mesti dinaiknilai. Branding itu penting. Ada imej yang diminati oleh peminat khusus nanti.

Itu juga belum jadi. Promosi mesti tepat dan kena sasaran peminat yang disasarkan. Perlukan media, online, radio dan banyak lagi.

Begitu juga dalam berniaga atau berbisnes. Kita perlukan pasukan besar itu. Mana mungkin mampu kitalah penyanyi, pengurus, pakar promosi dan sebagainya seorang diri atau pastinya perlu modal besar.

Lakukan kolaborasi sekarang. Jika tidak mahu, berniagalah seorang diri di pilihan kawasan Tuan dan Puan.

Terima kasih atas perkongsian terbaik. Kiasan yang penuh bermakna.


Menjual dan Berniaga

TAHU SELESAIKAN MASALAH lebih bagus daripada MAHU MENJUAL BILA BERNIAGA.

Restoren: Selesaikan masalah pelanggan yang mahu selesa makan di luar dan tidak masak di rumah

Baju kanak-kanak: Selesaikan masalah ibubapa yang mencari pakaian selesa dan menarik terkini biar anak mereka dipuji orang

Kosmetik: Selesaikan masalah wanita yang segan apabila keluar rumah..

Itu asas saja. Ada pecahan lagi. Kita ambil kosmetik.

Tujuan asal: Wanita nampak cantik.

Untuk apa? Dipandang orang/dipuji/dapat jodoh/yakin menghadapi klien besar

Masalah pelanggan :
.
+ Mahu mekap cepat sebab selalu lambat bangun dan nak kerja
+ Mahu mekap pantas dan simple sebab setiap jam akan berjumpa klien
+ Mahu cantik natural di hadapan suami agar suami selesa dan terpikat

Macam-macam. Tapi bagaimana nak tahu?

+ Kenal kekuatan dan kelemahan produk sendiri.
+ Tahu kekuatan dan kelemahan produk pesaing
+ Kenali pelanggan. Yes! itu kata kuncinya. Tak kenal macamana nak suruh dia beli? Pelanggan tak suka disuruh.

Akhirnya tak perlu sebut, "Kak, singgah beli kak"..Dia akan datang sendiri dan beli tanpa kita paksa pun.


Makluman Awal Sebelum Berniaga

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB


Iklan Daftar Niaga

Nak berniaga kena tahu bagaimana caranya dan baru boleh kaya.

Di sini kami kongsikan kepada anda tips itu.
...................

Penyertaan tapak niaga Car Boot Sale Peladang, Skudai minggu ini 01 Disember-03 Disember 2017.
.
Klik sini untuk daftar segera:
.
wasap.my/60135983568/cbsp
.
wasap.my/60127906584/cbsp
.
wasap.my/601128819432/cbsp

Like page : https://www.facebook.com/CarbootsaleMurahJohor/


PENGORBANAN SEORANG PENIAGA JALANAN


Di Bazar BBGP ada sepasang usahawan suami isteri yang menjual pakaian T Shirt RM10 sehelai. Mula-mula satu booth,kemudian anjak ke 2 booth.

Pelanggan setia beliau warga asing. Mereka tahu market untuk produk mereka. Saya nampak strategi mereka bila berniaga (kalau mahu tahu,kena datang dan lihat sendiri)

Minggu lepas anak kecilnya dimasukkan ke hospital. Saya kirakan ini mesti tutup 'kedai'. Rupanya hanya isteri saja yang menjaga. Si suami kekal berniaga. Apabila saya tanya mengapa?

"Keluarga penting. Tapi saya susun biar isteri jaga. Tenaga saya kuat. Saya boleh sambung jaga anak lepas niaga. Tapi mahu kekalkan KEPERCAYAAN PELANGGAN agar mereka tahu Jumaat-Ahad,kami tetap akan buka. Saya mahu jaga pelanggan. Isteri boleh jaga anak."

Dan kerana itu,anggaran purata 3 hari boleh cecah RM3K sales mereka.

Cubalah layanan mereka yang tip top walau harga produk RM10. Mereka beri buying experience yang bernilai daripada harga produk. Saya juga salah seorang pelanggan setia.

Berkenalan dengan usahawanita, Erra Nadira!

Layari www.bukakbonetjb.com


30 November 2017

Rugi Kalau Tak Baca

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJb

"Ahmad, lu berniaga banyak bagus ha. Ada pakai tangkal ka?"
"Hissh Ah Seng, mana ada. Gua guna strategi baik punya"
"Kasi celita sama gua"

Ahmad menjual pakaian kanak-kanak berumur 5-12 tahun saja. Pakaian baju tidur (Fokus Niche khusus produk). Ini adalah produk utama. Dia bahagikan jenis biasa dan premium dari segi kualiti dan harga.

Setiap minggu dia akan pastikan baju itu terjual kerana dia akan cycle new design setiap Khamis. Bagaimana?

Pastikan 'tempat' jualan itu pelbagai. Memang dia berniaga di Padi Mahsuri Night Bazar, tetapi dia juga buat konsep consignment dengan peniaga di bazar dan car boot sale lain, jualan online, pasang agen dari kalangan suri rumah, cikgu tadika dan ahli persatuan Usahawannya. Tujuannya agar tempat jualan tidak terhad dan akan terjual serentak.

Ahmad beruntung kerana kos tapak amat murah dan dia bayar untuk sewa pengurusan tapak saja seperti elektrik, stor, lesen dan promosi sampingan. Bisnes dia, dia uruskan sendiri. Be a leader. Create his own follower.

Design baru akan menarik repeat customer untuk beli lagi dan lagi. Ada diskaun diberikan dengan memberikan membership card.

Di tapak bazar sendiri, beliau masukkan pelbagai kategori produk:

1. Loss Leader
2. Produk sampingan
3. Produk premium
4. Produk kolaborasi

Ada jenis produk dia ambil consigment. Janji dia mahu boothnya penuh dan berwarna-warni. Kanak-kanak suka yang colourful.

Setiap hari gaji, dia akan buat promosi aktiviti seperti pakaian beragam, selfie contest dan sebagainya. Dia tidak rugi. Malahan pelanggan suka dan terus beli serta rekomen kepada kawan lain.

Ahmad bina funnel pelanggan dan filter mereka kepada beberapa kategori untuk mudah dia sampaikan iklan kepada setiap kategori.

Gandakan sumber pendapatan bukanlah menaikkan harga!

Apakah kita sudah cukup usaha untuk bisnes kita sendiri? tanya diri sendiri dan renungkan.


28 November 2017

Iklan - Jumpa dan Bincang

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJb

Tuan dan Puan dijemput untuk ke Coffee Session di Padi Mahsuri Night Bazar malam ini. Bincang terus dengan kami di sini bagaimana kita boleh bersama menaikkan bisnes Tuan dan Puan melalui platform niaga murah ini.

Lokasi : Padi Mahsuri Night Bazar, Bandar Baru Uda,JB
Tarikh : Selasa, 28 November 2017
Masa : 7.30pm-11pm

WALK IN DISCUSSION.

Untuk info lanjut, sila klik sini : wasap.my/60135983568/coffeesession


Berhati-hati Menulis

Peperangan besar meletus hanya kerana SEBATANG PAKU.

Paku..apa ada pada paku?
.
Kerana sebatang paku, ladam kuda tidak dapat disiapkan.

Apabila ladam tidak dapat disiapkan, kuda tidak dapat keluar berlari.

Apabila kuda tidak dapat berlari, utusan tidak dapat disampaikan.

Kerana utusan tidak dapat disampaikan, perangpun meletus.
....................
.
Jaga-jaga dalam apa yang kita tulis di media sosial. Sangka kita hanya kerana perkara kecil dan tiada kaitan. Namun mungkin kesannya akan lebih besar apatahlagi masing-masing ada pendapat sendiri samada positif atau negatif.

Cerita tambah diselangseli bagi menyedapkan cerita. Akhirnya tersebar luas dengan rencah dan tambahan perasa.

Sebab itu ada panduan apa perlu dilakukan apabila mendengar cerita tidak elok. Saham itu takkan berhenti selagi cerita tambahan tersebar dan teori berlanjutan akibat cerita asal yang kecil saja.

Jaga-jaga sahabat. Elakkan peperangan kerana hanya sebatang paku.

#sayangsemuaorang


Sistem Mudah Harian

Teks : Rasidah Othman

Pengurusan bersistem.

Aktiviti harian yang dilakukan dengan cara yang sama berulang-ulang bagi setiap tugasan.

Bahasa mudah bagi yang masih kurang tahu maksud S.O.P.

Aktiviti Simpanan Resit

Kak Seed membuat pembelian barang secara tunai.
1. Tunai bertukar tangan dengan penjual.
2. Penjual memberi RESIT bukti pembelian.
3. Kak Seed simpan RESIT didalam 'BEG'
4. Sampai rumah Kak Seed tampal RESIT dan failkan.
5. Terus REKOD didalam buku tunai.

Setiap kali pembelian berlaku, langkah ini akan berlaku.

INI SISTEM, sistem merekod bagi Kak Seed.
nak bersistem bukan perlu modal besar beli software mahupun applikasi.

Yang penting RAJIN.

ok...say I love you Kak Seed. 😄😄😄😄


27 November 2017

Festival Makanan Ori Thai

Teks : Rasidah Othman
Gambar : Rasidah Othman

Mengunjungi Festival Makanan Thailand di A Mart Kempas Johor Bahru. Sebenarnya mahu mengopi dengan beberapa usahawan dan sengaja saya pilih sekitar sini.

Banyak makanan Thailand dan tak pernah saya cuba. Belilah sedikit untuk jamah. Saya turut membeli Miang Kham kerana teringat dan rindu Tuan Mohd Fuad Rajudin yang memperkenalkan saya menu itu.

Tak tahu nak menyebut juadah yang dibeli. Tetapi boleh tahan sedap dan tidak lupa juga, kegemaran saya..jeruk dan asam menjadi pilihan.

Berlangsung hingga Ahad ini. Bolehlah berkunjung nanti jika ada kelapangan.


26 November 2017

Penjagaan Muka

Teks : Rasidah Othman
Gambar : Rasidah Othman

Kita sudah ucapkan selamat malam cinta.
.
Tapi jangan sampai terlupa, Ahad adalah hari santai kita scrub dengan FuzaBeauty Face Scrub.
.
Seminggu berurusan luar, seminggu juga kulit terdedah pada pancaran matahari.
.
ada sel baru yang tumbuh dan akan ada juga sel kulit yang kusam, kasar yang perlu disingkirkan. Bekas parut boleh pudar dengan proses scrubing ini.

Istimewa scrubing ini, kulit jadi lebih cerah dengan bantuan argan oil, avocado oil juga rice bran oil.
.
Berkesan untuk Kak Seed, sebab sudah ada yang perasan, kesan pada kulit ini.
.
Ditambah dengan bantuan khidmat nasihat Beautician Puan Erra Nadira dan tambahan beberapa produk yang sesuai kulit muka Kak Seed yang bermasalah ni.
.
Malam ini, Kak Seed macam rajin sikitlah nak scrub pipi tembam teman sebilik Kak Seed.😄😄😄😄
.
Jangan minta Kak Seed buat live video.
.
Kak Seed belum bersedia untuk nak buat live lagi.
.
hahahaha.


Keterujaan Berniaga

Bazar BBGP, Lubuk Bundle.
.
Jualan bundle sangat mendapat perhatian di tapak yang ini.
keterujaan pengunjung dan peniaga memang sangat terserlah.
.
yang datang buat pertama kali, pasti akan datang lagi dan lagi, sebagai pembeli juga sebagai usahawan.

Jom...ajak ramai lagi rakan-rakan.
Cuti sekolah nak jual barangan terpakai juga kami alu-alukan, di Bazar BBGP, penjimatan berganda.


25 November 2017

Usahawan CbsPeladang

Teks : Rasidah Othman
Gambar : Bukakbonet JB

Perkongsian dan tips daripada rakan usahawan hari ini, Kak Seed simpulkan :

+ Konsisten wujudkan pasaran sekeliling dahulu berbanding luar. Ada bukti profil bagus bisnes apabila mahu lebarkan sayap.

+ Kenali SIAPA PELANGGAN sendiri. Lebih mudah berbanding mencipta pelanggan baru.

+ Jaga pelanggan dengan servis menawan dan yang paling mudah, bina kepercayaan dengan wujudkan kedai fizikal murah dan mudah di CBS Peladang!

Terima kasih kepada semua usahawan terlibat hari ini.

Sabar dalam perjuangan. Kota Rom juga terbina dengan konsisten melalui seketul batu saja.


24 November 2017

Pilihan dari Mereka

Teks : Rasidah Othman
Gambar : Koleksi Peribadi

Sebagai orang yang paling rapat dengannya, saya suka perhatikan caranya.

Beliau tidak akan suka-suka untuk memberi 'sesuatu' kepada peniaga dan apabila dia beri, balik nanti dia akan buat satu folder di laptop untuk menulis semula tentang peniaga yang baru saja di approach. Ada catatan dan karangan khusus untuk peniaga itu sebagai rekod ingatan beliau.

Tapi bukan semua. Jadi saya pelik. Apakah dia pilih kasih mendidik para usahawan BUKAKBONETJB?

Lalu saya bertanya, mengapa dia memilih?

"Saya tidak memilih. Mereka yang ada pilihan samada mahu tahu atau sekadar menjadi stalker dan faham ikut pemahaman mereka. Tidak semua orang suka untuk dikongsikan ilmu dan tips dan tidak semua suka mahu seperti diajar-ajar. Jadi saya hanya beri kepada yang meminta dan bersungguh.

Rekod itu agar saya tidak lupa tentang diri mereka dan apa yang telah dikongsi. Mudah untuk saya pantau dan tumpang tegur jika mereka pinta sekali lagi"

Ooohhh...faham. Nasib baik saya ni awak yang pilih!


Hubungan Kerana Wanita

Teks : Rasidah Othman
Gambar : Koleksi Rasidah Othman

Bila berguru kerana wanita.
Dan ramai wanita lain mendapat manfaat.

Maka terhubung dua hubungan yang mampu menyebar pelbagai kebaikan kepada lebih ramai wanita. Hubungan tersebut adalah hubungan yang berpanjangan hingga ke syurga. InsyaAllah.

Hubungan seorang guru kepada anak didikannya.
.
Semoga membawa seribu kebaikan kepada lebih ramai wanita diluar sana yang berada di sekeliling Kak Seed khasnya.
.
Berkasih sayang.


23 November 2017

IKLAN BukakbonetJB

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB

Setiap minggu kami menyediakan 3 lokasi para pelanggan untuk bebas memilih lokasi yang sesuai dan setiap lokasi mempunyai keunikan tersendiri.

Kami juga mempelawa Tuan dan Puan yang ingin membuka tapak sebegini di kawasan anda, boleh PM kami untuk perbincangan dan kami akan bantu bagaimana Tuan dan Puan dapat wujudkan satu peluang kepada penduduk Taman atau Kawasan anda.

Tingkatkan ekonomi penduduk setempat dan bongkar kepakaran mereka!

Hubungi kami untuk perbincangan.

Jumaat ini akan bermula kembali selama 3 hari Car Boot Sale Peladang Skudai, Johor.

Jumaat-Ahad
24-26 November 2017
8 pagi-12 tengah hari


TENGOK VIDEO INI

VIDEO : BukakbonetJB


Kisah Pendek 1

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB

Suib baru berhenti kerja dan berniaga.

Leman terserempak dengan Suib dan bertanya, "Mengapa berhenti kerja dan berniaga?"

"Bila niaga ni, aku suka dan bangga sebab jadi bos besar. Orang panggil aku tokey. Tiada orang boleh suruh aku buat itu dan ini macam dulu."

Tetiba pekerja Suib sampai.

"Bos, Datin suruh bos siapkan desain baju tu. Dia tak mahu saya yang buat. Lepas itu petang ni kita kena buka kedai makan bos awal sebab ada pelanggan dah komen di FB, kita asyik tutup kedai makan  je sebab nak siapkan tempahan datin tu"

Siapa Boss?

Kenangan Peniaga Jalanan 1


Pernah berlaku di satu tapak Car Boot, lelaki itu meminta plastik hitam untuk baju bundle yang dibelinya. Kalau boleh tak mahu orang nampak.

Yelah, selalu beri plastik merah atau transparent tu.

Peniaga itu beri saja (kebetulan ada saiz kecil) dan lihat saja orang itu. Memang dia beli banyak helai. Tapi tak murah juga bundle rare itu. Lelaki itu memberitahu..
.
Segan beli bundle bila orang lihat nanti sebab dia tinggal di kawasan itu yang agak elit.

Tip terbaik jika mahu golongan elit ini membeli, dan bantu merahsiakan apa yang dia, tak teragak-agak untuk dia beli lebih banyak.


Konsisten Setiap Hari

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB

Serius sangat kagum dengan peniaga yang berniaga jalanan, tugasan harian kena buka tutup tepi jalan.

Macamana keadaan tempat waktu buka, begitu juga waktu tutup. Khemah dibuka dan tutup. Produk yang disusun cantik dan berseni kena masuk dalam kotak semula. Banner dan bunting mesti dicabut.

Berani nak tinggal? Kalau tak hilang disebat mat pit, PBT angkut dan satu kerja lain membayar denda yang tinggi.

Penganjur pun kena pastikan keadaan bersih dan terkawal. Tidak boleh ada sebarang tanda tertinggal atau kesan akibat peniaga jalanan. Namun jika sudah lama, beberapa tambahbaik boleh dimohon seperti signboard, lampu hiasan dari pokok ke pokok dan semua itu bukan percuma. Mahu tutup jalan pun kena bayar permit.

Cabaran orang jalanan. Kerjasama itu kena ada antara mereka. Jika tidak, punahlah segala rancangan.

Terus bergerak bersama-sama. Konsisten untuk terus mengukir nama, di jalanan itu.


22 November 2017

dari Online ke Offline dengan BukakbonetJB

Teks : Rasidah Othman

Dari online ke offline dengan BukakbonetJB.
Dari online di Facebook dan memilih CbsPeladang sebagai platform pertama memulakan perniagaan offline.

Terlalu banyak rekod dan senarai nama usahawan yang sudah mampu mengembangkan bisnes kecil-kecilan jalanan dengan memiliki premis ataupun kedai sebagai stor untuk tumpuan pelanggan berulang, yang bermula dengan cuba-cuba di CbsPeladang.

CbsPeladang adalah antara tumpuan peniaga-peniaga kecil memilih untuk mengumpulkan data base dan menumpukan pelanggan alam maya ke satu tempat sebagai tempat berlaku traksaksi jual beli.
Bermula di facebook hanya dengan memaklumkan rakan taulan yang produk mereka berada di CbsPeladang buat rakan yang berada di kawasan terdekat untuk hadir sama sebagai pelanggan setiap hujung minggu.

Yang berilmu dan berpengalaman akan memastikan pelanggan pulang dengan produk mereka bukan hanya dengan memberi hasil jualan tetapi detail peribadi, nombor telefon dan nama akaun facebook pelanggan untuk kekal terus berhubung dari masa kesemasa.

Itulah istimewanya CbsPeladang, platform mudah yang berbaloi bagi memperkenalkan produkmasing-masing di kawasan setempat.


20 November 2017

Kasih Sayang

Teks : Rasidah Othman
Gambar : Bukakbonet JB

Di mana kasih sayang,
bila mana wanita menjadi punca kesedihan seorang wanita?

Dunia ini kejam, atau wanita yang kejam.

Dilihat cantik, cemburu.
Dilihat berjaya, cemburu.
Dilihat bahagia, cemburu.

Mengadu resah, disindir
Menangis payah, diketawakan
Dirundung murung, lari.

Dalam sejuta,
kalau memang akan hanya ada satu,
wanita yang mampu membuatmu tersenyum.

Aku mahu menjadi wanita itu!


Wanita Ber Bukakbonet

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB

90% golongan yang sering menyertai CBS PELADANG adalah wanita. Tapi ini antara golongan yang terlibat:

1. Suri rumah
2. Wanita bekerjaya
3. Wanita berniaga sepenuh masa
4. Wanita yang mempunyai produk sendiri dan mahu validasi produk masing-masing
5. Wanita yang sudah ada premis namun menjadikan CBS aktiviti pemasaran luar
6. Gadis pelajar berkumpulan mencari pendapatan sampingan saraan hidup
7. Ibu tunggal yang berjuang dalam hidup

Golongan yang berusaha untuk menambahbaik pendapatan keluarga, sambil mengisi masa bersama anak-anak.


Fikir Sebaiknya

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbobetJB

Berada dalam kalangan peniaga jalanan, Kak Seed faham susah senang seorang peniaga bagi memulakan satu-satu bisnes.

Jadi, kami sememangnya. Tidak pernah meletakkan bayaran tempahan dengan nilai pendahuluan untuk masuk niaga di bawah pengurusan BukakbonetJB.

BukakbonetJB semampunya cuba untuk memudahkan urusan setiap peniaga yang berminat untuk berniaga bersama kami.

Dan kami hanya mengharapkan, selepas bayaran penglibatan kami terima, usahawan jalanan memberikan komitment untuk hadir niaga pada hari dan masa yang telah ditetapkan.

Mudahkan?
Sangat mudah.

19 November 2017

Car Boot Sale - Konsep Niaga yang Comel

Teks : Rasidah Othman
Gambar : Koleksi Usahawan.

Comelnya booth dia.
Ini di CbsPeladang Skudai.
Dari tak ada payung, sekarang sudah ada payung.

Dihias comel, terpegun Kak Seed memandangnya, bagi pelanggan sudah pasti akan tertarik untuk berhenti.

Bila sudah dikunjungi, lakukan tugasan menjual sehabis baik.


16 November 2017

Anak Peniaga Jalanan

Teks: Rasidah Othman
Gambar : Bukakbonet JB



Jika anak sedang bercuti menjadi masalah untuk dibawa bersama ke tapak niaga, kali ini tidak lagi.

CbsPeladang adalah kawasan yang selamat buat kanak-kanak bergaul sesam mereka, bersahabat dan melihat situasi-situasi hebat ibu mereka menhasilkan jualan setiap hujung minggu.

Berada di dalam kawasan berpagar, selamat dari laluan awam kenderaan dan terkepung dikelilingi barisan usahawan carbootsale.

Peluang ini kaim galakkan usahawan untuk membawa anak-naka yang berumur 5 tahun dan keatas, untuk bersama-sama menjalankan jualan, aktifkan minda berinteraksi sesama usahawan itu sendiri, dan bonus andainya sudah mahir mengira.

Kita bukan mengambil peluang menggunakan kanak-kanak. kita menggalakan kanak-kanak belajar berinteraksi dengan orang awam dikhalayak ramai, dan belajar berniaga dengan cara melihat.

Ok..cakap yang baik-baik, sepanjang hari cuti sekolah di CbsPeladang, kita akan dibanjiri kanak-kanak hebat anak peniaga jalanan.

Saya dan Tim Bukakbonet JB mendoakan yang terbaik bagi yang menyahut cabaran ini.



Promosi Akhir Tahun - Kawtim

KAWTIM DALAM BERNIAGA!

Peniaga-peniaga ini mereka kuat semangat setiakawan dan selalunya mereka akan seronok dan tidak sabar berniaga jika ada rakan yang sporting dan bersemangat.

Malah ada yang kena kutuk jika sudah berjanji berniaga tapi tak datang. Hahaha..siaplah kena bahan dengan member.

BUKAKBONETJB mahu anda #KAWTIMKAWTIM dengan 4 kawan lain untuk berniaga di Lubuk Bundle Bazar BBGP, Gelang Patah (Jumaat-Ahad 5pm-11pm) dengan Promosi Akhir Tahun Tapak Niaga.

Bawa 4 orang rakan niaga sehari dan tapak ke 5 akan hanya perlu membayar RM1.00 sahaja!

#kawtimkawtim lah..Takkan bab kira-kirapun nak kena ajar. Hehehe.

Klik sini untuk perbincangan dengan perunding kami:

wasap.my/60135983568/LubukBundlePromoYES
wasap.my/601128819432/LubukBundlePromoYES
wasap.my/60127906584/LubukBundlePromoYES

PROMOSI AKHIR TAHUN BERNIAGA DARIPADA BUKAKBONETJB.


15 November 2017

Belajar Faham 1 - Pengasas BukakbonetJB


Teks : Rasidah Othman
Gambar : Google


Modus operandus:

+ Beri nilai harga berbaloi (Harga sebenar tidak ditonjolkan)

+ Nama yang gempak

+ Terhad. Hanya hari Rabu sahaja.

+ Iklan jelas dengan gambar gelas besar penuh satu iklan walau saiz medium saja.

+ 99% pasti akan beli menu lain dan bukan semata kerana ini..

Loss Leader
Upselling


Antara teknik-teknik jualan dan pemasaran yang biasa dikongsikan oleh pengasas Bukakbonet JB, Tuan Mohd Noor Azam b Ateh. Sidikit sebanyak akan Kak Seed kongsikan juga huraianya dalam blog ini nanti dari semasa ke semasa, supaya teknik-teknik ini boleh digunapakai oleh wanita cantik yang membaca tulisan Kak Seed.

Semampunya kita sebarkan ilmu buat semua rakan usahawan tersayang.


Tips Bukakbonet - Kaedah Nyalakan Mentol untuk Car Booters

Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB


Hari ini Kak Seed nak kongsikan antara info yang biasa kami di BukakbonetJb sebarkan pada barisan usahawan baru. Salah satunya adalah ilmu asas teknikal staff. Nampak mudah, tapi ramai yang tak tahu. Kalau ada yang tahu, mohon maaf ya. ini adalah sangat asas, Tim kami sediakan bagi mereka yang tidak tahu.

Jom baca dansebarkan pada rakan yang masih tidak tahu.





1. Peralatan yang utama adalah bateri kereta.
Boleh beli yang telah digunakan dan yang baru lebih baik.

Kalau jangan lupa caj dahulu, biasanya mana-mana kedai motor yang menyedaikan perkhidmatan caj ini, mengenakan bayaran RM5 sahaja untuk sekali caj.


2. Peralatan utama yang kedua adalah mentol 12v, ini jenis yang sesuai digunakan dengan bateri kereta. 



3. Peralatan yang ketiga beli 'rumah mentol' jenis skru. sediakan pendua seberapa banyak sebagai persediaan jika berlaku kerosakan.














4. Jangan lupa wayar yang secukupnya, anggaran 5 meter minimum.






5. sepit kecil, diperlukan dua unit.














6. Jom kita mulakan untuk menyalakannya.
pasang mentol 12v pada rumah mentol.





                                                                       





7. Buka penutup rumah mentol dan masukkan wayar . selepas itu masukkan hujung wayar kedalam 2 pin dan skrukan kembali.












             



 8. Di hujung wayar masukkan ke dalam lubang "sepit" dan pintalkan ketat. Tutup kemas.



9. Akhir sekali, sepitkan pada bateri dan pastikan posisi positif dan negatif.
                                                                        









Selesai sudah, nampak mudahkan?, tapi masih ramai lagi yang nak berniaga tak tahu sebab tidak ada pernah mencuba. Jangan takut untuk mencuba ya. Semoga perkongsian ini memudahkan urusan usahawan semua dalam urusan niaga mudah berbukakbonet.


Lubuk Bundle Gelang Patah, Johor


Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB



Bazar BBGP yang asalnya dikenali dengan nama Bazar Bukakbonet Gelang Patah, terletak tapak Pasar Malam Taman Nusa Perintis 2, Gelang Patah. Bazar ini beroperasi setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad setiap minggu bermula jam 5 petang sehingga jam 11 malam.

Permulaan Bazar BBGP, berlangsung pada sebelah pagi, tetapi berikutan sambutan pengunjung yang kurang pada ketika itu, pihak pengurusan bersetuju untuk bertukar waktu niaga pada sebelah malam sehinggalah ianya kekal sekarang.

Bazar BBGP adalah bazar yang dianjurkan oleh Umno Cawangan Taman Nusa Perintis 2, yang di ketuai oleh Tuan Hanafi b Pilus dan di bawah pengurusan Bukakbonet JB, Tim Pengurusan Kak Seed.

Bermula dengan 30 peniaga berdaftar pada awalnya, dan pernah berlangsung hanya dengan 6 peniaga sahaja. Walaubagaimanapun Tim Pengurusan tidak berputus asa, terus bergerak bersama-sama usahawan yang datang dan pergi silih berganti.

Kini, setelah 4 tahun beroperasi, tim pengurusan bersepakat, Bazar BBGP sesuai untuk dijadikan tumpuan barangan terpakai bagi sekitar kawasan Kota Iskandar, Johor Bahru, Johor.

Nak dapatkan barangan bundle berqualiti dari pelbagai negara, USA, Jepun dan Preloved peribadi, boleh datang ke Bazar BBGP.

Kalau nak turut sama berniaga, boleh wasap.my/60135983568/BazarBBGP

14 November 2017

Bantuan Senarai Semak Usahawan Bukakbonet JB





Kanopi Itu Khemah Niaga


Teks : Rasidah Othman
Gambar : BukakbonetJB

Bila kita cerita niaga jalanan akan ada dua konsep, sama ada dengan konsep 'car boot sale' atau bazar berkanopi.

Bila konsep bazar berkanopi, penggunaan kanopi dengan saiz 10' x 10' atau 15'x10' dibenarkan. Saiz ini sesuai bagi diletakkan di kawasan meletakkan kenderaan awam. Tidak menganggu laluan trafik kiri kanan dan barangan niaga dileyakkan didalam kawasan saiz kanopi sahaja.

Ada juga usahawan jalanan menggunakan kawasan luar kanopi, tetapi tidak digalakkan, kerana boleh mengundang bahaya. Walaubagaimanapun, jika kawasan selamat dan kurang gangguan trafik, susunan diluar kawasa kanopi menjadi tarikan bagi pelanggan untuk singgah melihat barangan niaga usahawan.

Bagi konsep 'car boot sale pula, kami melarang peserta menggunakan kanopi (4 tiang) biasanya peserta 'car boot sale' dibenarkan menggunakan payung niaga.


Tiada masalah penggunaan payung niaga bulat atau segiempat, cuma tidak boleh menggunakan kanopi. walaupun saiz kanopi kecil, kami tidak membenarkan, kerana tiang 4 kanopi itu menghadkan akan menghadkan kawasan niaga dan menganggu tapak niaga rakan niaga bersebelahan. lagipun tapak niaga bagi konsep 'car boot sale' biasanya mengikut jumlah lot kawasan meletakkan kenderaan.

Semoga usahawan semua faham,mengapa pengurusan melarang penggunaan kanopi di tapak niaga berkonsep 'car boot sale'.